Izaberite stranicu

Vlada Srbije donela je odluku o obrazovanju Radne grupe za izradu Nacrta kriptoimovinskog regulatornog okvira u Srbiji. Zadatak ove Radne grupe je da koordinira pripremu Nacrta kriptoimovinskog regulatornog okvira, s obzirom na važnost kripto imovine za dalji razvoj tehnologije, privrede i tržišta kapitala. Cilj izrade ovog okvira je dalje unapređenje poslovnog i regulatornog okruženja u Republici Srbiji i donošenje Zakona o blokčejn (Blockchain) tehnologiji i njenoj primeni u trgovanju kriptovalutama, kao što su bitkoin (Bitcoin), riple (Ripple), litkoin (Litecoin), ali i za praćenje tokova novca i roba.

Prema nedavno sprovedenom međunarodnom istraživanju, od 10.000 developera koji se u svetu bave blokčejnom, njih čak 400 se nalazi u našoj zemlji, što Srbiju stavlja u globalni vrh kada je populatnost i razvoj blokčejn tehnologije u pitanju.

Dosadašnja pravna (ne)regulativa

Budući da Srbija u ovom momentu još uvek nema lex specialis zakon koji bi regulisao trgovanje kriptovalutama, na ovaj promet primenjuje se postojeći zakoni u finansijskoj oblasti. Tako, na primer, prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma koji se primenjuje od 1. aprila 2018. godine, neophodno je da korisnici kriptovaluta prođu proceduru verifikacije, slično kao pri otvaranju bankovnog računa. Takođe, radi kupovine kriptovaluta potrebno je da lice poseduje kripto novčanik (wallet) na koji se sredstva prebacuju prilikom kupovine, a plaćanje se može izvršiti na bankovni račun ili platnom karticom.

Postoje i alternativni načini trgovine, na primer preko oglasa, odnosno bez posrednika. Iako je ova opcija finansijski najpovoljnija, jer omogućuje razmenu bez provizije, treba biti vrlo oprezan sa njom. Neretko se dešavalo da kod ovakvih transakcija jedna od strana ostane i bez kriptovaluta i bez novčanih sredstava.

Kako je regulisano trgovanje kriptovalutama u svetu

Iako kriptovalute spadaju među najveće tehnološke inovacije, ne postoji još uvek niti jedan propis koji na globalnom nivou reguliše i ujedinjuje ovu oblast. Blokčejn mehanizam koji stoji iza kriptovaluta, sve više privlači pažnju pravne struke u cilju regulisanja. Za sada postoje samo tendencije da se uspostavi univerzalni zakonski okvir, a sve dok se to ne realizuje, države će na nacionalnom nivou u skladu sa svojim potrebama regulisati ovu sve popularniju vrstu transakcija. Neke države su već donele zakonske okvire kojim su rešile status kriptovaluta, među kojim su: Australija, Bugarska, Kanada, Kina, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Island, Izrael, Japan, Jordan, Meksiko, Slovenija, Švedska.

MS Legal tim je prepoznao da su dobra strategija upravljanja finansijskim sredstvima na način usklađen sa modernim tehnologijama, adekvatno sastavljeni ugovori i definisana pravila i procedure osnovnih preduslovi za uspešno poslovanje. Iz tog razloga MS Legal advokati posebnu pažnju posvećuju zakonskom uređenju kriptovaluta kako u inostranstvu tako i u Srbiji. Svesni da je često najveći izazov održati korak sa svim izmenama zakonske regulative, klijentima naglašavamo da blagovremeno prate izmene u propisima u ovoj oblasti i da svoje poslovanje organizuju u skladu sa zakonom u svakom trenutku poslovanja.

Sva pitanja u vezi sa pravnom regulacijom kriptovaluta možete uputiti na office@mslegal.rs