Izaberite stranicu

Rok za evidentiranje stvarnih vlasnika kompanija u Srbiji produžen je do 31. januara 2020. godine.

Ukoliko do 31.januara 2020. godine kompanije registruju stvarne vlasnike izbeći će kazne za prekršaje propisane Zakonom o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika za neupisivanje stvarnog vlasnika, koje se kreću od 500.000 dinara do 2  miliona dinara za pravno lice, odnosno od 50.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu.

Agencija za privredne registre proverava da li su novoregistrovani subjekti u roku od 15 dana upisali stvarne vlasnike u evidenciju, odnosno da li su već registrovani subjekti upisali u evidenciju stvarne vlasnike u roku od 15 dana od upisa promene vlasnika u Registru privrednih subjekata i pokreće zahtev za prekršajne postupke protiv tih subjekata ukoliko to nisu učinili.

Poreska uprava, Uprava za sprečavanje pranja novca, Tržišna inspekcija i drugi organi koji vrše terensku kontrolu proveravaju da li su kompanije upisale svoje stvarne vlasnike i da li imaju adekvatnu dokumentaciju o tome ko su njihovi vlasnici.

Obavezu evidentiranja podataka o stvarnim vlasnicima imaju privredna društva, osim javnih akcionarskih društava, zadruge, ogranci stranih privrednih društava, poslovna udruženja, udruženja i savezi udruženja, fondacije i zadužbine, ustanove, predstavništva stranih privrednih društava.

 

Obratite se MS Legal timu za podršku u postupku evidentiranja stvarnih vlasnika.